Hírek - Farkas Zoltán

Alapvetően állami feladat lehet a közoktatás ellátása - konferencia az új magyar köznevelési rendszerről

Alapvetően állami feladat lehet a közoktatás ellátása - konferencia az új magyar köznevelési rendszerről

Alaposan megújul Magyarországon a közoktatás rendszere, a készülő nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciójában megfogalmazottak szerint, ugyanis, a jogszabály egyik fő alapelve, hogy a közoktatás ellátásának alapvetően állami feladatnak kell legyen, mondta Dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, Gyulán, a formálódó új törvénytervezet ismertetése céljából életre hívott október 13-i konferencián. Beszámolójából az is kiderült, hogy a tanügyben küszöbön álló legnagyobb változtatások 2013-tól várhatóak.

Hatalmas érdeklődéssel fogadták a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézményben Dr. Gloviczki Zoltánt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes-államtitkárát, aki a tanügy, illetve a köznevelési rendszer megújítását biztosító törvény tervezetének irányelveit ismertette a több mint háromszáz fős, javarészt tanárokból álló hallgatóságának.

 

Megújul a tanügy - Az új köznevelési rendszer című konferencia

 Hatalmas érdeklődés övezte a köznevelési rendszer megújításáról szóló tájékoztatót


Az előadás előtt Farkas Zoltán megyei elnök köszöntötte a megjelenteket, beszédében elmondta, hogy a megyei közgyűlés már 2006-tól arra törekedett, hogy a szakképzési rendszerét megújítsa, mert az addig nem töltötte be megfelelően a szerepét. -Sok mindent megtettünk a pozitív irányú változások érdekében, de rengeteget kell tenni azért is, hogy amikor a diákok elhagyják az iskola falait, úgy érezzék, megkapták az elegendő tudást, hangsúlyozta Farkas Zoltán.

 

Farkas Zoltán, a Békés megyei közgyűlés elnöke

A megye  már 2006-tól a szakképzési rendszere megújítására törekedett


Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere szerint az új közoktatási törvény ugyan bizonytalanságot kelthet, azonban az hamarosan véget érhet, ugyanis nemsokára látszódni fog, hogy a változások iránya merre fog tartani.

 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere

Hamarosan látszódni fog, hogy a változások iránya merre fog tartani


Jelenleg Magyarországon szinte semmilyen beleszólása sincs az államnak abba, hogy az iskolában ki hogyan tanítson, ezért úgy érezhetjük, hogy az elmúlt húsz évben szétesett a köznevelés számos alapvető eleme, köztük a tantervi szabályozás és a szakmai ellenőrzés rendszere, kezdte előadását Dr. Gloviczki Zoltán. A közoktatásért felelős helyettes-államtitkár elmondta, hogy a közoktatás feladatának állami átvállalásával nemcsak az államigazgatás és a közszolgálat közötti kontraszt szűnik meg, hanem az állam segítséget is nyújt az ellehetetlenült önkormányzatoknak, akik eddig különböző színvonalon látták el ezt a számukra eddig kötelezően előírt feladatot.

 

Dr. Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes-államtitkára

A közoktatásban tervezett változtatásokat négy lépcsőben viszik véghez


A prezentációban szó esett az új pedagógus életpálya modellről is, mely egyrészt harminckét órában állapítja meg a pedagógusok heti kötelező óraszámát, másrészt meghatározza az előmenetel fogalmát is, amely lehetővé teszi, hogy a tanítással töltött évek elteltével emelkedjen a tanárok fizetése. Az előadásban szóba került a Nemzeti Alaptanterv létrehozásának szükségessége is, melyről Dr. Gloviczki Zoltán elmondta, hogy annak előírásai biztosíthatják minden magyar diák számára az egységes tudás és műveltségi alap megszerzését, valamint azt is, hogy a tankönyvek számának szűkítésével azokat időt állóbbá tehessék az oktatásban.

 

Kónya István, a Békés megyei közgyűlés alelnöke, a konferencia levezető elnöke

 A tanügyben küszöbön álló legnagyobb változtatások 2013-tól várhatóak


Dr. Gloviczki Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a közoktatásban tervezett változtatásokat négy lépcsőben viszik véghez. Mindazon változtatások, amelyek a törvényben a fenntartással, a pedagógusok munkabérével és munkaidejével, illetve a finanszírozással kapcsolatosak, csak 2013-tól léphetnek életbe, ugyanis a 2012-es költségvetést már benyújtották a parlamenthez. Tájékoztatójából arra is fény derült, hogy a törvény szabályozásait a hatályba lépését követően felmenő rendszerben alkalmazzák, az alapelv szerint ugyanis a tanulók ahogyan elkezdték az iskolát egy bizonyos szakaszon belül, azt úgy is kell befejezzék. Ezért jövőre még az érettségi rendszere sem változik. Időközben a kerettantervek elkészítése is megkezdődhet, azonban a helyettes-államtitkár meglátása szerint azok jövő szeptemberben még nem fogják az új tankönyvek és kész helyi tantervek létrehozását eredményezni.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Alapvetően állami feladat lehet a közoktatás ellátása - konferencia az új magyar köznevelési rendszerről

 

 Page generated in 28,3 miliseconds.