Hírek - Farkas Zoltán

Békességben egymás mellett - kitüntetések a kisebbségek napján

Békességben egymás mellett - kitüntetések a kisebbségek napján

Akárcsak tavaly, idén is négy személy és egy kollektíva kapott közösségért végzett munkájáért Békés megye kisebbségéért elismerő plakettet. Ez alkalommal december 9-én Tótkomlóson adták át a kitüntetéseket.

Az ENSZ etnikai, nemzeti, vallási és nyelvi kisebbséghez tartozók jogairól szóló nyilatkozatának tiszteletére világszerte, így Magyarországon is december 18-án ünneplik a kisebbségek napját. A Békés Megyei Önkormányzat minden évben erre emlékezve ítéli oda a Békés megye kisebbségéért elnevezésű elismeréseket az egy-egy közösségért kiemelkedő munkát végző személyeknek, kollektíváknak. A díjátadót idén december 9-én tartották, helyszínül pedig - a 2010-es házigazda Gyula után - ezúttal is olyan települést választottak, ahol a nemzetiségek régóta békében élnek egymás mellett: a rendezvénynek már 2008-ban is otthont adó Tótkomlóst, ahol Garay Rita polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

 

Békés megyei kisebbségi napi díszünnepség

Akárcsak 2008-ban, idén ismét Tótkomlós volt a rendezvény házigazdája

(A képekre kattintva további fotók érhetők el)


- A 19. és 20. század eleji viharos történelmi események miatt ragadt megyénkre és környékére a Viharsarok elnevezés, jómagam azonban nem kedvelem ezt a kifejezést, hiszen nem csupán szebb, de napjainkban már sokkal beszédesebb is ez a név: Békés megye. Beszédesebb ez a név, mert cigányok, lengyelek, magyarok, németek, románok, szerbek és szlovákok békességben élnek itt együtt - mondta Farkas Zoltán, a megyegyűlés elnöke, utalva arra, hogy megyénk hagyományosan soknemzetiségű. Jelenleg ötvenkét településen nyolcvanhárom kisebbségi önkormányzat tevékenykedik, és a most átadott díjakra a helyi közösségek jelölhették azokat, akik azt szerintük a legjobban megérdemelnék.

 

Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke

 "A Viharsaroknál beszédesebb név a Békés megye"

 

Tótkomlóson emlékplakettet és oklevelet vehetett át Bajczer Jánosné (a Komlósi Szlovákok Szervezetének elnöke), Rázga Józsefné (a békéscsabai Chopin kórus vezetője), Szilágyiné Solymos Mária (a Gyulai Német Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese), a dobozi Fekete Gyémántok együttes nevében Sztojka Tibor, valamint a rendezvényen megjelenni nem tudó dr. Csotye János (Gyula Város Román Kisebbségi Önkormányzatának elnöke) számára továbbítja a kitüntetést dr. Kovács József, a megyei Pándy Kórház főigazgató főorvosa.

 

Sztojka Tibor, Szilágyiné Solymos Mária, dr. Kovács József, Tolnai Péter bizottsági elnök, Bajczer Jánosné, Farkas Zoltán, Rázga Józsefné és Stefan Dano szlovák főkonzul

Négy személy és egy kollektíva részesült kitüntetésben


Az ünnepséget megelőző napon a megyei közgyűlés döntött arról, hogy a Békésben folyó kéttannyelvű oktatás fenntartásának támogatása, fejlesztése céljából 5 millió forinttal támogatja a megyei szlovák önkormányzatot. Az erről szóló támogatási szerződést ezért Tótkomlóson írták alá Farkas Zoltán és Csicsely Ilona elnökök, majd a nap lezárásaként kisebbségi együttesek mutatták be táncaikat, komolyzenei előadásaikat.

 

Békés megyei kisebbségi napi díszünnepség

 Gálaműsorral zárult a díjátadó ünnepség

 

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

 


Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Békességben egymás mellett - kitüntetések a kisebbségek napján

 Page generated in 36,9 miliseconds.