Hírek - Farkas Zoltán

Egyetemisták keresték a választ századunk kihívásaira

Egyetemisták keresték a választ századunk kihívásaira

A huszonegyedik század Békés megyét is érintő tudományos és társadalmi kihívásaira kereste a választ az a kutatási anyag, amelynek elkészítésével még áprilisban bízta meg a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács a Szent István Egyetem Gazdasági Karát, egy olyan együttműködési megállapodás keretében, mely a munkálatokhoz 700 ezer forint támogatást is biztosított a felsőoktatási intézménynek. A programban tíz békéscsabai egyetemista vett részt, az elemzéseik alapján elkészült jelentést a grémium decemberi 15-i ülésén mutatták be a megyeházán.

Idén áprilisban kötött együttműködési megállapodást a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács a Szent István Egyetemmel, hogy a felsőoktatási intézmény gazdasági kara elkészíthessen egy olyan tanulmányt, amely tartalmazza, hogy Békés megye miként reagálhat a huszonegyedik század társadalmi és tudományos kihívásaira. A több mint fél éves kutatási munkálatokhoz a grémium költségvetéséből biztosítottak 700 ezer forintot, a programban pedig az egyetem tíz kiválasztott hallgatója vett részt, akik az intézmény oktatóitól kaptak szakmai segítséget az elemzések elkészítéséhez. Ennek eredményeként született meg az összefoglaló tanulmány. A bemutató alkalmával arra is fény derült, hogy támogatás felét az egyetem a kutatási koncepció kidolgozásáért kapta meg, míg a második felét most, a tanulmány átadását követően juttatják el az egyetem számára. Mint kiderült, az október végéig tartó programban készülő szakdolgozatok elemzéseitől elsősorban azt várták, hogy válaszokat adjanak többek között a globális fölmelegedés, a bio- és nanotechnológia, az egészségipar, az energiafüggőség, az elöregedés, valamint a multikulturális társadalom és azok megyei hatásai adta kihívásokra, a megyei adottságok figyelembevételével.

 

Békés Megyei Területfejlesztési Tanács

 700 ezer forintos támogatást biztosítottak a tanulmány elkészítéséhez

 

A sikeresen lezajlott együttműködés előzményeihez hozzátartozik, hogy a Békés Megyei Önkormányzat már a globális válság hazánkba való 2008-as begyűrűzése óta arra törekedett, hogy a válság kihívásaira elsőként reagálva - saját intézményi keretein belül- enyhítse a recessziót a Békés Megyei Növekedésorientált Gazdaságfejlesztési Program (NGP) elindításával. A most elkészült „A 21. század tudományos és társadalmi kihívásaira adható, a helyi adottságokra épülő válasz-lehetőségek Békés megyében" című kutatási jelentés is ennek a programnak a része, melynek tapasztalatait a megyei önkormányzat a jövőbeni területfejlesztési feladatainak hatékonyabb ellátásához hasznosíthatja.

 

SZIE hallgatók balról: Szilágyi Miron, Jakab Dániel, Szabó Katinka Miléna

A hallgatók tudományos munkája a fejlesztési lehetőségeket is elemzi 

 

A tanulmány bemutatása kapcsán arra is fény derült, hogy az a globális áttekintés mellett nem csak leírja Békés megye helyzetét, hanem a megyei önkormányzat területfejlesztési feladataihoz illeszkedve, a kar hallgatóinak tudományos munkája alapján a fejlesztési lehetőségeket is elemzi.

 

Dr. Simon Imre főiskolai docens mutatta be a tanulmányt

A dolgozatokkal a hallgatók Békés megyei kötődését kívánták erősíteni

 

A dolgozatot Dr. Simon Imre főiskolai docens mutatta be a jelenlévőknek, melynek kapcsán kiemelte, hogy azok megírásával elsődleges céljuk volt, hogy erősítsék a hallgatók Békés megyei kötődését. A prezentációban az is elhangzott, hogy a dolgozat tíz témaköréből kiemelt témaként kezelték a megújuló energiaforrás, az információ-technológia és a jövőtervezés kérdéskörét.

 

Farkas Zoltán, a megyei területfejlesztési tanács elnöke, az ülésen elhangzott bemutató előadást követően elmondta: a dolgozatokból kitűnik, hogy a hallgatók értik azt, Békés megye fejlődéséhez milyen fejlesztések lennének szükségesek. Az elnök véleménye szerint a kutatási eredmény jól mutatja be, hogy milyen területeken kellene Békés megyét fejleszteni, ezért leszögezte: a dolgozat elkészítésének támogatása jó befektetés volt a területfejlesztési tanács számára. - A felvetett kérdésekkel januártól részletesebben is foglalkozni szeretnénk, ezért remélem, hogy a következő ülésen előkészíthetünk egy újabb együttműködési megállapodást az egyetemmel, mely már a felvázolt témakörök részletesebb kibontására törekedhet, hangsúlyozta az elnök. Mint az az ülésen végén kiderült,erre leghamarabb a jövő esztendő elején kerülhet sor.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Egyetemisták keresték a választ századunk kihívásaira

 Page generated in 982 miliseconds.