Hírek - Farkas Zoltán

Megalakult az aradi vízátvezetést végző cég

Megalakult az aradi vízátvezetést végző cég

Újabb fontos lépéssel haladt előrébb a vízátvezetés ügye: a két érintett vízmű közös vállalatot alapított április 7-én annak érdekében, hogy a jó minőségű aradi folyadék Békés megyébe érkezhessen, és azt az ittenihez hozzáadva biztosított legyen a lakosság számára az egészséges ivóvíz. Az aláírás után a meghívottak stílszerűen egy-egy pohár vízzel koccintottak Aradon.

Egy-egy pohár vízzel ritkán szokás koccintani, április 7-én azonban jó oka volt erre az Arad és a Békés megyeieknek. Ezen a napon írták ugyanis alá Aradon az Aqua Trans Mureº S.A. román-magyar vegyes vállalat alapító okiratát, amivel újabb fontos állomásához érkezett a vízátvezetés ügye. Mint arról portálunk is több alkalommal írt már, a Békés megyei ivóvíz, elsősorban határérték feletti Arzén-tartalma miatt, nem felel meg az európai uniós elvárásoknak, ezért minőségén javítani kell. Megoldásként több alternatíva közül lehet választani.

 

Gheorghe Bãnãþean, Nicolae Ioþcu, Farkas Zoltán, Csák Gyula és Bajó Arnold

Aradon írták alá a román-magyar vegyes vállalat alapító okiratát

 

A hatvankilenc önkormányzat tulajdonában álló Békés Megyei Vízművek Zrt. a víztisztítás helyett a víztisztítás módszere mellett tette le a voksát, hiszen így a vegyszeres beavatkozás helyett természetes módon biztosítható a lakosság számára az egészséges ivóvíz. Az eljárás lényege, hogy a Maros-hordalékkúp területén lévő jó minőségű aradi vizet egy több mint 20 kilométer hosszúságú vezetékhálózaton át a kevermesi átadóbázisig szállítják. Így a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program (melyre a második verzió pályázati anyagát június végéig kell beadni) keretében évi 8 millió köbméter természetes állapotában is kiváló minőségű víz, azaz a felhasznált mennyiség körülbelül egyharmada kerülne a regionális rendszerbe. Ezt az ittenihez keverve Békés megye 65 településének több mint 300 ezer lakosa számára biztosított lenne az egészséges ivóvíz - és egyáltalán nem utolsó szempont, hogy mind a beruházás, mind az üzemeltetés jóval kevesebbe kerül, mintha az egész megyében a víztisztításra rendezkednének be.

 

Az Aqua Trans Mureº S.A. román-magyar vegyes vállalat alapító okiratának aláírása után

 A papírmunka után egy-egy pohár tiszta vízzel koccintottak

 

A vízátvezetést végző cég 50-50 százalékban magyar és román, hiszen a Békés Megyei Vízművek Zrt. és az Aradi Vízmű Rt. tulajdonát képezi - előbbitől dr. Csák Gyula, utóbbi részéről Gheorghe Bãnãþean vezérigazgatók írták alá április 7-én a szükséges papírokat. Az Aqua Trans Mureº S.A. élére Bajó Arnold került. A cég 49 évre  koncessziós jogot kap az érintett 20 aradi vízkitermelő kút felett, illetve majd elindítja a határra érkező vezeték építését. Ehhez a határon átívelő együttműködéshez még egy kormányközi megállapodásra is szükség van - előreláthatólag a következő hónapokban ez a feltétel is adott lesz. Mivel mindkét megye életében meghatározó jelentőségű a vízátvezetés, és mindketten támogatják is azt, ezért a két megyei elnök is részt vett az aláíráson, ahol Farkas Zoltán elmondta, az ügy jó úton jár, mindkét kormány komolyan veszi a kérdést, a magyar vidékfejlesztési és a külügyminisztérium már meg is kezdte a kapcsolatfelvételt a román féllel, ezért minden remény megvan rá, hogy 2012-re valamennyi feltétel teljesül a vízátvezetés megvalósításához.

Nicolae Ioþcu pedig Európában egyedülállónak nevezte a két vízmű, a két megye ezt a fajta együttműködését, emellett elmondta: már meglévő fúrt kútjai kapacitását Arad 30 százalékban használja ki, és az átvezetés esetén ez 60-ra emelkedne - vagyis ezekből 40 százalék tartalék még továbbra is a rendelkezésükre fog állni.

 

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Megalakult az aradi vízátvezetést végző cégPage generated in 36,1 miliseconds.