Hírek - Farkas Zoltán

Megyegyűlés: Takarékos gazdálkodással készítik elő az intézményátadást

Megyegyűlés: Takarékos gazdálkodással készítik elő az intézményátadást

Idei költségvetésének háromnegyed éves teljesítését értékelte a Békés megyei közgyűlés november 18-i ülésén, melyről kiderült, hogy a Békés Megyei Önkormányzat az előző évekhez hasonlóan szigorú költségvetési politikával, az erőforrásokat jól kihasználva, takarékos gazdálkodást folytatott 2011-ben is. A megyeházán tartott esemény kezdetén elnöki elismeréseket is átadtak a Szociális Munka Napja alkalmából, továbbá arról is döntöttek, hogy több mint hétmillió forinttal támogatnak céljaik megvalósításában összesen harmincegy Békés megyében működő alapítványt és civil szervezetet.

Elismerték a szociális dolgozók munkáját

 

A közeli Szociális Munka Napja alkalmából elnöki dicséretek átadásával kezdődött a megyei közgyűlés soros ülése. Elismerést vehetett át Fodor Lajosné, a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum egészségügyi koordinátora, Gara Sándorné hivatásos nevelőszülő, a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ munkatársa, valamint Major Andrásné a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum felelős irányító ápolója. Mindhármuk megyei intézményben végzett áldozatos munkáját méltatták.

 

Szociális Munka Napja alkalmából elnöki dicséretek átadása a Békés megyei közgyűlés ülésén

 

Értékelték az idei év költségvetését

 

Mint az minden évben esedékes, most is értékelte az idei költségvetésének háromnegyed éves teljesítését a megyegyűlés, melyről kiderült, hogy takarékos, az erőforrásokat jól felhasználó, és továbbra is stabil gazdálkodást biztosít a megyei önkormányzat számára. A büdzséről érdemes tudni, hogy ebben az évben a módosításokat követően összesen 34 milliárdos bevétellel számol, amelyből az eddig eltelt háromnegyed évet tekintve 27,7 milliárd forint teljesült, a kiadások pedig 20 milliárd forintot tettek ki. Farkas Zoltán megyei elnök a költségvetéssel kapcsolatosan elmondta, hogy a takarékosság, a bevételteremtő képesség növelése és a kapacitások gazdaságos kihasználásának eredményeként a bevételek összértéke 3,1%-al magasabb az időarányos mértéknél, és a kiadások is 18,7%-al kevesebbet mutattak az előirányzatnál. - Költségvetésünkről elmondható, hogy országos szinten is a legjobbak között van, azonban továbbra is célunk, hogy megőrizzük a büdzsé egyensúlyát és teljesítsük az ellátandó feladatokat, hangsúlyozta Farkas Zoltán. A megyei elnök a költségvetési rendelet elfogadott módosításáról is beszélt, melyről elmondta, hogy az minden olyan forrást tartalmaz, mely lehetővé teszi az intézmények államnak történő átadását és zavartalan működését. A megyei önkormányzatok ugyanis a készülő új önkormányzati törvény értelmében január 1-től átadják fenntartott intézményeiket állami fenntartásba. Dr. Gosztolya Ferenc (MSZP) a 2007-ben kibocsátott 9,4 milliárd forintos kötvénnyel kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, véleménye szerint bár jól használta fel a megyei önkormányzat a forrásokat, de végeredményében mégis eladósították a megyét. Gajdos Attila (Jobbik) pozitívnak ítélte a költségvetési beszámolót, véleménye szerint jól gazdálkodik a megye, ezért mindenképpen elítéli az intézményátadást. Tolnai Péter (FIDESZ-KDNP) szerint a szociálliberális kormányzás nyolc évében véreztették ki az önkormányzatokat, és csak a kötvényből származó forrásoknak köszönhető, hogy a megye fejleszteni tudott. Balogh József (FIDESZ-KDNP) hozzátette, hogy a kötvénykibocsátás a pályázatok önerejének finanszírozásához is szükséges volt. Végül a háromnegyed éves teljesítésről szóló beszámolót, illetve a költségvetési rendelet módosítását mindkét esetben 11 igen 6 tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület.

 

Tolnai Péter (FIDESZ-KDNP) szerint a szociálliberális kormányzás nyolc évében véreztették ki az önkormányzatokat, és csak a kötvényből származó forrásoknak köszönhető, hogy a megye fejleszteni tudott

Országos szinten is a legjobbak között van a Békés Megyei Önkormányzat költségvetése

 

Békés megyei alapítványokat és civil szervezeteket támogatnak

 

Mintegy 7,1 millió forinttal támogat összesen 31 alapítványt és civil szervezetet Békés Megye Képviselő-testülete, ugyanis azok céljai és tevékenységi körei jól illeszkednek a Békés Megyei Önkormányzat marketing és civil stratégiájához, továbbá a megyei sportkoncepcióhoz. A tárgyalt előterjesztésből az is kiderül, hogy a támogatásban érintett alapítványok tevékenységei a Békés Megyei Önkormányzat feladatellátásához is jól hozzákapcsolhatóak. A támogatást az önkormányzat 2011. évi általános működési tartalékából fedezik.

 

Balról: Kónya István alelnök, Farkas Zoltán elnök és Dr. Csarnai Judit aljegyző

7,1 millió forinttal támogatnak Békés megyei alapítványokat és civil szervezeteket 

 

Kis mértékben emelkednek a kéményseprői-ipari díjak jövőre

 

Mindössze 5,65%-al emeli jövőre a kéményseprő-ipari közszolgáltatások díjait a megyei önkormányzat tulajdonában működő Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft.. Mint az az előterjesztésből kiderült, az áremelést egyrészt a víz és csatornadíj, másrészt az energiahordozókra - gáz, elektromos áram, üzemanyag - vonatkozó tervezett áremelés hatásai indokolták. Ezért jövőre például egy gáztüzelésű egyedi kémény tisztítása, ellenőrzése, valamint a négyévente esedékes műszaki felülvizsgálata 125 forinttal kerül többe.

 

Személyi kérdésekről is egyeztettek

 

Új tagot választottak a Békés Megye Képviselő-testülete Humán Ügyek Bizottságának nem képviselői helyére. Martyin Tivadar korábbi nem képviselő bizottsági tag helyére egyhangúlag Dr. Heim Lajosnét választotta meg a közgyűlés, aki személyes jelenléte okán a testület előtt tette le esküjét. Emellett a korábban kiírt megyei főjegyzői pályázatot érvénytelenné nyilvánították, ugyanis a főjegyzői posztra beérkezett két érvényes pályázatot mindkét pályázó visszavonta.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Megyegyűlés: Takarékos gazdálkodással készítik elő az intézményátadást

 Page generated in 54,8 miliseconds.