Hírek - Farkas Zoltán

Minőségi előrelépést várnak az új víziközmű törvénytől

Minőségi előrelépést várnak az új víziközmű törvénytől

Főmérnöki értekezletet tartott a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVíz) és a Békés Megyei Vízművek október 11-13 között Gyulán. A szakmai előadásokkal tarkított rendezvényen megjelentek az ágazat elismert szakemberei, és számos az emberek közvetlen környezetét és a lakosságot érintő témákról egyeztettek, többek között a technológiai újításokról és a hamarosan tárgyalásra kerülő víziközmű törvény tervezetéről. Mindezek mellett a vízveszteség okozta problémák megoldási lehetőségeiről is egyeztettek.

A szakmai előadásokkal tarkított MAVíz főmérnöki értekezlet kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Kurdi Viktor, a szervezet elnöke elmondta, fontosnak tarják, hogy a különböző szakmai kérdésekben az ágazatban dolgozó vízügyi szakemberek megismerjék egymás álláspontját, értesüljenek a legfontosabb aktuális kérdésekről, technológiai újításokról, ezt segíti elő a háromnapos szakmai egyeztetés. -Nagy változás áll előttünk, melyben a közműveknek is hatalmas szerepe lesz- utalt Kurdi Viktor az Országgyűlés által hamarosan tárgyalt víziközmű törvény tervezetére, majd hozzátette, hogy a készülő törvény tervezetét kiemelt témaként tárgyalják a gyulai ülésen. - Három területen várunk előrelépést az elfogadásra kerülő jogszabálytól, a szolgáltatás minőségének erősítése, az üzembiztonság javítása, illetve a fogyasztói árak megfizethetősége terén - emelte ki a szakember.

 

Balról: Farkas Zoltán a Békés megyei közgyűlés elnöke, Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke, Nagy Edit, a MaVíz főtitkára, és Dr. Csák Gyula a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója

  A készülő víziközmű törvény stabilitást hozhat a tulajdonviszonyokban

 

-Megközelítőleg száz szolgáltató tag alkotja a jelenlegi szövetséget, országos szintű lefedettséggel, legfontosabb célunk, hogy bemutassuk azt, hogy miként jut el a fogyasztókhoz az ivóvíz, illetve annak felhasználását követően hogyan kezeljük az élővizekbe kijutó szennyvizet, ismertette Nagy Edit MaVíz főtitkár a szervezet tevékenységét.

 

Balról: Farkas Zoltán a Békés megyei közgyűlés elnöke, Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke, Nagy Edit, a MaVíz főtitkára, és Dr. Csák Gyula a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója

Az aradi vízátvezetéssel elérhető áron biztosíthatják a  jó minőségű ivóvizet

 

A tájékoztatón jelenlévő Farkas Zoltán megyei elnök szerint a készülő víziközmű törvény kulcsfontossággal bírhat nemcsak az ágazat, hanem a lakosság számára is, ugyanis a jogszabály stabilitást hozhat a tulajdonviszonyokban. Az aktuális aradi vízátvezetéssel kapcsolatban a megyei elnök azt is elmondta, hogy az üggyel kapcsolatos tárgyalások felgyorsultak, és mind a magyar, mind pedig a román oldal támogatandónak tarja a kezdeményezést, az ezzel kapcsolatos kormányközi megállapodások előkészítése pedig az illetékes minisztériumok által már folyamatban van. - A politika mellett a szakma is a vízátvezetést preferálja a víztisztítók kiépítésével szemben, hiszen így elérhető áron biztosíthatunk egészséges, jó minőségű ivóvizet a lakosságnak, hangsúlyozta Farkas Zoltán.

 

Farkas Zoltán a Békés megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a vízügyi szakembereket

A politika mellett a szakma is a vízátvezetést preferálja 

 

Dr. Csák Gyula, a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója az aradi vízátvezetés projekt részleteit ismertette. Beszámolója szerint november elejére várható annak a koncessziós szerződésnek az aláírása, melynek segítségével közel 49 évig biztosítják az aradi kutak Békés megye számára a jó minőségű, uniós normáknak megfelelő ivóvizet. -Bízunk benne, hogy novemberre elkészül a vízátvezetést lehetővé tevő kormányközi megállapodás is, hangsúlyozta Dr. Csák Gyula.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Minőségi előrelépést várnak az új víziközmű törvénytől

 Page generated in 30,8 miliseconds.