Hírek - Farkas Zoltán

Október 23. emlékezete

Október 23. emlékezete

Emlékezés az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltására.

Több mint harminc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az 1956-os esztendő a magyar történelmi emlékezet megérdemelt helyére kerüljön. Amiről addig a hivatalos csatornákon csak hazugságot hallottunk, amiről addig csak suttogva lehetett beszélni, 1989-ben a mindennapokat is meghatározó beszédtéma lett, október 23. pedig a magyarok szabadságért folytatott küzdelmének szimbolikus dátuma mellett köztársaságunk kikiáltásának pirosbetűs ünnepe.

 

1956-os emlékmű Békés városában

A szabadságért folytatott küzdelem szimbolikus dátuma mellett köztársaságunk kikiáltásának pirosbetűs ünnepe is október 23.

z 1956-os forradalom és szabadságharc egyszerre vívta ki a hozzánk hasonlóan elnyomásban élők, valamint a nyugati demokráciák polgárai csodálatát és tiszteletét, és a letörése ellenére is hitet, reményt nyújtott minden, a szabadság eszméjéből engedni nem akaró embernek:

 

"A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben"

- vetette papírra a Nobel-díjas francia író, Albert Camus már 1957-ben.


És ne felejtsük 2011-ben sem: 55 évvel ezelőtt olyan fantasztikus dolgot cselekedett meg egymaga erejéből a magyar nemzet, amelyhez foghatóra csak nagyon kevés más nép volt képes, és amelyre ma is őszintén büszkék lehetünk - és legyünk is azok!

 

Farkas Zoltán
Békés Megye Képviselő-testületének elnöke

bekes-megye-cimer_20111021162029_92.jpg

 

 

 

 

Feltöltötte: G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Október 23. emlékezete

 Page generated in 17,7 miliseconds.