Hírek - Farkas Zoltán

Viharkárokat hárított el a Körös Mentőcsoport

Viharkárokat hárított el a Körös Mentőcsoport

Viharkár szituációra épülő katasztrófavédelmi gyakorlatot tartott a Körös Mentőcsoport Dombiratoson. Az október 12-ei alkalmon azt modellezték, hogy a település épületeit egy erős villámtevékenységgel és 100 kilométeres óránkénti szélsebességgel érkező vihar megrongálta. A szimuláció során a speciális mentők tűzoltási, romkutatási, épületbontási munkálatokat, valamint egészségügyi ellátást is végeztek. Mindezt megelőzően a mentőcsoport tagszervezetei elismerésben részesültek és a részükre frissen beszerzett mentő és kárfelszámoló felszereléseket is átvehették.

Egy feltételezett súlyos természeti katasztrófa, méghozzá egy szélvihar okozta károk következményeinek felszámolását gyakorolták a Körös Mentőcsoport tagszervezetei, valamint a területi polgári védelmi szervezetek Dombiratoson. Az esemény gyakorlati részének megkezdése előtti megnyitón Farkas Zoltán, a Békés Megyei Védelmi Bizottság és a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a katasztrófavédők számára elismerő okleveleket nyújtott át a Békés megyei állampolgárok biztonságának növelése érdekében végzett kiemelkedő teljesítményük elismeréséül. - A Körös Mentőcsoport tagjaira baj esetén mindig számíthatunk, hiszen a veszélyhelyzetekre mindig felkészülten érkeznek. Ennek érdekében azokat a szükséges technikai fejlesztéseket is biztosítjuk számukra, melyek a védekezést megfelelően segíthetik - hangsúlyozta Farkas Zoltán - Bízom benne, hogy a gyakorlat hasznos tapasztalatokkal segíti az éles helyzetekre való felkészülést, és remélem, hogy a jövőben is folytatódni fog az együttműködés, amely az elmúlt években a Békés megyei emberek és a Körös Mentőcsoport között kialakult -tette hozzá.

 

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Védelmi Bizottság és a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket

  "A Körös Mentőcsoport tagjaira baj esetén mindig számíthatunk"

 

A köszöntő szavakat követően a Körös Mentőcsoport részére átadták azokat a frissen beszerzett mentő és kárfelszámoló felszereléseket, amelyek között a vízi mentést szolgáló mentőcsónaktól kezdve a téli merülést lehetővé tevő búvárruhán át még roncsvágó eszközöket és a víz alatti kutatást segítő halradart, továbbá alpintechnikai kellékeket is fellelhettek a jelenlévők. Ehhez kapcsolódóan pedig még egy mobil, zárt terek fertőtlenítésére szolgáló egység is bemutatkozott.

 

Balról: Csüllög István, a Tengerszem Búvár Kkt. vezetője és Farkas Zoltán megyei elnök

 Elismerték a polgárok biztonságának növelése érdekében végzett munkát

 

Mint kiderült, a gyakorlaton mindösszesen 84 fő és további 160 diák vett részt. A viharkár elhárítása kapcsán elméleti felkészítést is tartottak, ezt követően pedig a mentési tevékenység bemutatása során tűzoltást, a sérült házakban való kutatást, kimenekítést, majd egészségügyi és pszihoszociális ellátást, és épületbontási munkálatokat is gyakorolhattak a katasztrófavédők. A szimuláció célja az volt, hogy ne csak a mentési rutin teendőket tökéletesítsék, hanem az újonnan beszerzett eszközök és felszerelések használatát is begyakorolják a kutatási-, mentési- és egészségügyi komponensek tagjai.

 

Körös Mentőcsoport gyakorlata Dombiratoson

Átadták a frissen beszerzett mentő és kárfelszámoló felszereléseket is 

 

Körös Mentőcsoport gyakorlata Dombiratoson

A viharkár elhárítása kapcsán elméleti felkészítést is tartottak 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Viharkárokat hárított el a Körös Mentőcsoport

 Page generated in 17 miliseconds.